Økonomi, transport og bolig
Elev-/lærlingeløn og SU
Du får normalt løn under hele uddannelsen. Både mens du er i lære, og mens du er på skole.
For at få elev-/lærlingeløn på grundforløbet skal du dog have en uddannelsesaftale med en virksomhed (læreplads).
Elev-/lærlingeløn
Har du en uddannelsesaftale med en virksomhed, får du løn fra den dag, du begynder på uddannelsen, uanset om du begynder med grundforløbet på skole eller begynder i lære.
Lønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området.
Begyndelseslønnen for elever/lærlinge på erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger for hvert år.
Hvis du er voksenlærling (fyldt 25 år ved uddannelsesstart), svarer lønniveauet ofte til fagets mindsteløn, og samtidig har du mulighed for at få afkortet dit uddannelsesforløb, hvis du har relevant erhvervserfaring.
SU
Har du ikke fundet en elevplads, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år.
Du kan søge SU, når du er optaget på en uddannelse – dog tidligst 1 måned før studiestart. Du kan få SU, fra kvartalet efter du er fyldt 18 år.
Du søger SU på su.dk – husk at have MitID parat.
Uddannelsesstyrelsen sender støttemeddelelser til din e-Boks. Du får adgang til e-Boks med MitID. SU er forudbetalt og udbetales til din NemKonto.

Ungdomskort
Er du mellem 16 og 19 år eller på SU, kan du med et Ungdomskort spare mange penge på kollektiv trafik. Ungdomskort giver dig også andre fordele. Læs mere på ungdomskort.dk, og husk at bestille i god tid inden skolestart.
Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl. Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde.
Bor du på HANSENBERGs skolehjem og skal gå på vores afdeling på Vranderupvej, kan du søge om Ungdomskort fra skolehjemmet og ud til adressen.
Man kan ikke søge om et Ungdomskort fra sin hjemadresse til skolen, hvis man bor på skolehjem, da weekendrejser afregnes efter andre regler.
Hør mere om SU og Ungdomskort
Tlf. 7932 0100 og spørg efter
-
Eva Lund-Pedersen
Studiesekretariat
Studiesekretær
Tlf. +4579320135
elp@hansenberg.dk
Skolehjem (studiebolig)
Bor du langt fra skolen, så er HANSENBERGs skolehjem en mulighed, her er plads til 359 elever.
For at få tilbudt en skolehjemsplads skal du være optaget på en erhvervsuddannelse hos os og opfylde en række andre kriterier. Fx skal din transporttid med offentlige transportmidler til skolen være mere end 5 kvarter hver vej.
HANSENBERGs skolehjem ligger på Skovvangen 26 og 30 samt på Bertram Knudsens Vej 1. Hvor du kommer til at bo, afhænger af, hvor de ledige pladser er. De fleste værelser er dobbeltværelser.
Opfylder du ikke betingelserne for at bo på skolehjem, kan du søge om en ungdomsbolig i Kolding.
Vil du vide mere?
Legater
Flere end 7.000 danske fonde administrerer en lang række legater – herunder mange legater øremærket elever inden for forskellige tekniske uddannelser og brancher.
Fx er der over 200 legater inden for landbrugsuddannelsen.
Sådan finder du legater
Der findes flere forskellige legathåndbøger og bureauer, som specialiserer sig i at hjælpe studerende med at finde legater. De største databaser er:
Sæt god tid af
Enhver fond uddeler legater til bestemte formål nedskrevet i et "fundats". Det er gavnligt at sætte god tid af til at lede efter legater, der matcher projekt eller uddannelse bedst muligt.
Du kan modtage legater ud fra en lang række personlige formål, fx din uddannelse, bopæl, forældres uddannelse/stilling, byer du har tilknytning til, organisationer du er medlem af osv.
Følgende er en guide baseret på erfaring og succes med at sikre legater til mange studerende.
Beløb og ansøgning
Legatportioner varierer, men ligger ofte på 15.000 kr.
Manglende opfyldelse af fondenes ansøgningsprocedurer kan medføre et forhåndsafslag, så det er vigtigt, at du er omhyggelig i din research og bruger anerkendte guides til at opbygge en korrekt ansøgning.
På følgende side kan du – mod betaling – få hjælp til at søge legater.
