Vejgodstransportuddannelsen
Vejgodstransport - uddannelsen til Lastvognschauffør
For nogen er det truckerlivet, det frie liv på landevejen og duften af varm asfalt, der trækker, men uanset hvilket af de store køretøjer du vælger, er det et stort ansvar at styre så mange hestekræfter.
-
Ansøgningsfrist og skolestart vejgodstransportuddannelsen Grundforløb 2 (For dig, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse)
- Ansøgningsfrist 11. december 2024
Søg ind via optagelse.dk
Har du en læreplads, er du garanteret optagelse:
Din læreplads skal oprette en uddannelsesaftale på lærepladsen.dk eller kontakte skolens virksomhedskonsulent.
- Skolestart 8. januar 2025
Grundforløb 1 (For dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller senest i august 2 år efter)
- Ansøgningsfrist 1. marts
Søg ind via optagelse.dk
Læs mere om Grundforløb 1 - Skolestart den 4. august 2025
- Ansøgningsfrist 11. december 2024
-
Information til dig, der er student Hvis du er student, kan du søge ind på Grundforløb 2.
En anden mulighed er at indgå en aftale om ny mesterlære*.Som student får du mere tid til fordybelse i faget
Som student har du allerede haft hovedparten af de boglige fag på et højere niveau i gymnasiet, derfor får du i stedet mere tid til praktiske øvelser og fordybelse i faget på værkstedet, i køkkenet eller stalden afhængig af, hvilken uddannelse du vælger.
Du er altid velkommen til at kontakte en af vores vejledere for at få svar på dine spørgsmål
– på 7932 0100 eller via mail vejledning@hansenberg.dkSådan søger du ind
Du søger ind via optagelse.dk – helt som normalt.
*Ny mesterlære betyder, at du kommer til at arbejde et år i virksomheden, hvor du får praktisk oplæring i virksomheden suppleret af korte ophold på skolen. For at gå denne vej skal du på forhånd have en uddannelsesaftale med en virksomhed.
Det er ikke muligt at vælge mesterlærevejen på uddannelserne til elektriker, veterinærsygeplejerske og vvs-energiuddannelsen. -
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.
Som lastvognschauffør skal du have Styr på gods og vogn
Som chauffør kan du fx komme til at køre med lastbil, varebil, kranvogn eller tankvogn.
Du kan arbejde med distribution, entreprenørkørsel, fragtmandskørsel og containerkørsel - eller særlige transporter af fx tømmer eller biler. En vigtig del af arbejdet går ud på at læsse og losse lastvognen og sørge for, at lasten er ordentlig fastgjort. Som lastvognschauffør (godschauffør) skal du også planlægge ruter og udfylde forskellige kørselsdokumenter.
Flere muligheder
Efter Grundforløb 2 skal du gøre uddannelsen færdig på en skole, som udbyder hovedforløbet, fx EUC Lillebælt i Fredericia.
Du kan vælge at søge en praktikplads inden for følgende uddannelser:
- Lager og terminal
- Vejgodstransport
Specialer
Som godschauffør skal du kunne udføre kørselsopgaver med forskellige godstyper i sættevogne/vogntog og med lastbilmonteret kran. Desuden skal du transportere farligt gods i emballager og tanke.
Som renovationschauffør skal du kunne klare operationelle arbejdsopgaver i renovations- og affaldsvirksomheder.
Som tankbilchauffør arbejder du især med operationelle arbejdsfunktioner i forbindelse med tanktransporter, herunder transport af flydende stoffer og af materialer i pulverform.
Som flyttechauffør beskæftiger du dig med at pakke, emballere og håndtere inventar - flytninger kan ske både inden for landets grænser samt til og fra udlandet.
Som kørselsdisponent skal du have styr på love og regler, da du står for den daglige drift og disponering, arbejdsmiljø samt kvalitetsstyring.
dine fremtidsmuligheder
Du kan arbejde som lastbilchauffør hos vognmænd, i private eller offentlige virksomheder.
Vil du hellere køre på egne hjul, kan du starte din egen vognmandsforretning.
En anden mulighed er at videreuddanne dig til logistikøkonom eller tage en professionsbachelor i eksport og teknologi.
Vær dog opmærksom på, at der kan være forskel på adgangskravene i forhold til niveauerne på de forskellige fag. Tjek her Adgangskortet | UddannelsesGuiden (ug.dk), hvad der kræves for at læse videre.
-
Uddannelsens beliggenhed (C.F. Tietgens Vej) Uddannelsen ligger på C.F. Tietgens Vej 11, Kolding.
- C.F. Tietgens Vej 11 (se på kort)
På denne adresse ligger uddannelserne
-
- beslagsmed (Grundforløb 1 og 2)
- elektriker + EUX
- lager og terminal
- personvognsmekaniker + EUX
- smed + EUX
- teknisk designer
- tømrer + EUX
- VVS'er + EUX
- Grundforløb 1, Teknologi, byggeri og energi
-
Hvilke fag er vigtige, hvis du overvejer at læse videre? Hvis du overvejer at tage en videregående uddannelse senere, kan du via Adgangskortet på ug.dk få et godt overblik over, hvilke fag du bør vælge på såvel grundforløb som hovedforløb.
Adgangskortet er et godt værktøj, uanset om du tager din erhvervsuddannelse med eller uden EUX.
-
Her kan du se, hvor du kan tage grundforløb og hovedforløb på din uddannelse På ug.dk kan du få et overblik over, hvor du kan tage grundforløb og hovedforløb på alle erhvervsuddannelser.
Ikke alle skoler har nemlig alle specialer, og i nogle tilfælde skal du fx tage hovedforløbet på en anden skole.
Skoleoplæring
Uddannelsen udbydes ikke med skoleoplæring.
-
Fakta om Grundforløb 1 Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse (eller senest 2 år efter) – kan du begynde på Grundforløb 1.
Specielt for Grundforløb 1
På Grundforløb 1 prøver du kræfter med et udpluk af erhvervsuddannelser, der har fagligt fællesskab i den fagretning, som du har valgt. Her får du almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til at vælge, hvilken erhvervsuddannelse du skal fortsætte med. Målet er, at du bliver mere afklaret i forhold til dit valg af uddannelse.
Efter Grundforløb 1 kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser på Grundforløb 2 – uanset hvilken fagretning du vælger - dog er der adgangsbegrænsning på enkelte af uddannelserne.
Alle har dansk og evt. et ekstra grundfag på Grundforløb 1 (fx engelsk eller matematik).
Man kommer i en uges VFU (virksomhedsforlagt undervisning) på både Grundforløb 1 og 2.
Inden du starter på Grundforløb 1, vælger du mellem 3 hovedområder:
Derefter vælger du mellem 6 fagretninger, som åbner døren til over 100 erhvervsuddannelser:- Gastronomi, tjener og fitness (Skovvangen 28)
- Dyr, landbrug og gartneri (Vranderupvej 90)
- Hår, krop og sundhed (Skovvangen 28)
- Teknologi, byggeri og energi (C.F. Tietgens Vej 11)
- Medier, design og visuel kommunikation (Vranderupvej 90)
- Web, it og kommunikation (Vranderupvej 90)
Grundforløb 1 varer 20 uger (½ skoleår) og giver dig de nødvendige kompetencer for at fortsætte på Grundforløb 2.Grundforløb 1 starter altid op i august.
Se startdato under den enkelte uddannelse -
Fakta om Grundforløb 2 Er det mere end et år siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse, begynder du direkte på Grundforløb 2, hvor du vælger en specifik erhvervsuddannelse.
Her bliver undervisningen målrettet erhvervsuddannelsens hovedforløb. Målet med undervisningen er, at du opnår de faglige kompetencer, der kræves for at kunne fortsætte på hovedforløbet.
Man kommer i en uges VFU (virksomhedsforlagt undervisning) på Grundforløbet.
På HANSENBERG kan du tage Grundforløb 2 på 24 erhvervsuddannelser.
Grundforløb 2 varer 20 uger (½ skoleår) og afsluttes med en prøve.(OBS: På enkelte uddannelser varer grundforløbet 10 uger)
-
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.