Gastronom/kok

Gastronomen/kokken er køkkenets centrum

Kom til Åbent Hus den 26. januar > uddannelsesstart august

Læs mere om Åbent Hus

Smag, konsistens, farver, udseende, råvarer. Som gastronom med specialet kok er det dit job at kombinere alle elementerne til et måltid, der giver din gæst en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kalvemørbrad eller gule ærter – det fineste af fransk gastronomi eller klassisk dansk hakkebøf.

Er du klar til at give dit bud på, hvad god mad er?

Uddannelsesstart

Grundforløb 2

5. august 2019

Tilmelding

Søg ind via optagelse.dk senest den 20. juni 2019

Læs mere om, hvordan du søger ind, og om andre ansøgningsfrister under fanebladet Optagelse og vejledning.

Grundforløb 1

For dig, der netop har afsluttet 9. eller 10. klasse. Læs mere.
Uddannelsesstart den 5. august 2019.

  • Hvis ansøgningsfristen er overskredet

     

    Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du velkommen til at udfylde ansøgningsskemaet herunder og sende det til HANSENBERG, Skovvangen 28, 6000 Kolding. 

    Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.

  • Fakta om Grundforløb 1

    Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse – eller har du afsluttet 9. eller 10. klasse inden for de seneste 2 år – kan du begynde på Grundforløb 1.

    Specielt for Grundforløb 1

    På Grundforløb 1 prøver du kræfter med et udpluk af erhvervsuddannelser, der har fagligt fællesskab i den fagretning, som du har valgt. Her får du almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til at vælge, hvilken erhvervsuddannelse du skal fortsætte med. Målet er, at du bliver mere afklaret i forhold til dit valg af uddannelse.

    Efter Grundforløb 1 kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser på Grundforløb 2 – uanset hvilken fagretning du vælger.

    Inden du starter på Grundforløb 1, vælger du mellem 3 hovedområder:


    Derefter vælger du en fagretning, hvor du kommer til at gå sammen med andre, som har valgt den samme retning.

    Fagretningen behøver ikke at høre under det valgte hovedområde – du har frit valg mellem alle fagretninger, der udbydes på HANSENBERG.

    Vælg mellem følgende 7 fagretninger, som åbner døren til over 100 erhvervsuddannelser:


    Grundforløb 1 varer 20 uger (½ skoleår) og giver dig de nødvendige kompetencer for at fortsætte på Grundforløb 2.

    Grundforløb 1 starter altid op i august, og enkelte starter også i januar. 
    Se startdato under den enkelte uddannelse

  • Fakta om Grundforløb 2

    Er det mere end et år siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse, begynder du direkte på Grundforløb 2, hvor du vælger en specifik erhvervsuddannelse.

    Her bliver undervisningen målrettet erhvervsuddannelsens hovedforløb. Målet med undervisningen er, at du opnår de faglige kompetencer, der kræves for at kunne fortsætte på hovedforløbet.

    På HANSENBERG kan du tage Grundforløb 2 på 25 erhvervsuddannelser.


    Grundforløb 2 varer 20 uger (½ skoleår) og afsluttes med en prøve.

    (OBS: På veterinærsygeplejerskeuddannelsen varer grundforløbet 10 uger)

Trin og specialer

  • Trin 1: gastronomassistent
  • Trin 2: specialet kok eller smørrebrød og catering

Alt mad er god mad, hvis der er lagt hjerte og sjæl i tilberedningen, og så længe gæsten, der skal spise maden, er tilfreds med resultatet.

Dygtig håndværker

Den gode kok er en dygtig håndværker, som kan producere høj kvalitet igen og igen.

Som gastronom lever du af at glæde andre ved at tale til deres sanser gennem dygtigt håndværk og kreativitet. Du kan arbejde i hele verden fra små lokale restauranter til store internationale hotelkæder eller i industrien med produktudvikling.

Du arbejder professionelt med fremstilling af mad og på at gøre ethvert måltid til en smagsoplevelse. Vigtige opgaver er indkøb af råvarer, opbevaring, klargøring og selve tilberedelsen af de forskellige retter.

Grøntsager og frugt renses og skæres, kød og fisk koges, bages, grilles eller steges, og maden smages til. Men inden du afleverer de færdige retter til serveringspersonalet, skal du arrangere det hele på en dekorativ og appetitvækkende måde.

Ventetiden for kunden må ikke blive for lang, så du skal være indstillet på at være under tidspres og have skiftende arbejdstider og aftenarbejde.

Der er fart over feltet, og du nyder det.

  • Som kok er det vigtigt, at du...
    • har passion for smagsnuancer og en god lugtesans
    • kan bevare overblikket – også når der er travlt
    • har fokus på kvalitet og detaljer i din madlavning
    • er indstillet på at arbejde, når andre har fri
    • tænder på daglige kreative udfordringer
    • har sans for hygiejne.
Kokkeelev Sakaria Saafi

Jeg har længe kørt landet rundt med en salgsvogn og solgt shawarma, burger og andet fastfood på forskellige festivaler. Det har givet mig smag for madlavning. Madlavning er en fascinerende størrelse. Nu vil jeg gerne udvikle mig og stå stærkere i branchen. Det har sine klare fordele at have en uddannelse i faget.

Sakaria vil åbne somalisk restaurant

Se kokkeelever i aktion på HANSENBERG

Trin og specialer

  • Trin 1: gastronomassistent
  • Trin 2: specialet kok eller smørrebrød og catering

 

Som gastronomassistent er du en uundværlig teamplayer og tager dig mest af de rutineprægede opgaver i et moderne restaurantkøkken. Du vil fungere som fx kokkens højre hånd i køkkenet på restauranter, hoteller, større institutioner, cateringvirksomheder, kantiner og cafeterier.

Som gastronom med specialet kok står du for den kreative del, planlægger indkøb og kender alt til de forskellige tilberedningsmetoder og råvaresammensætninger. Du er køkkenets centrum.

Som gastronom med specialet smørrebrød & catering arbejder du fx i kantiner, cafeterier og bistroer, hvor du deltager i hele driften. Dine opgaver består af planlægning, indkøb, tilberedning og salg af madretter til servering, og du har stor kundekontakt. Afrydning og rengøring indgår også i dit daglige arbejde.

 

UDDANNELSENS OPBYGNING

Efter Grundforløb 2:

Gastronomassistent (trin 1) tager 1 år  – 10 uger er på skole.

Specialet kok tager 3 år og 3 måneder – 27 uger på skole.

Specialet smørrebrød & cater tager 2 år og 6 måneder – 24 uger på skole.

 

HANSENBERG udbyder begge specialer - dog skal specialet smørrebrød og catering afsluttes i fx Aabenraa eller Aarhus.

VÆLG UDDANNELSEN MED EUX

På EUX er du god til at bruge både hænder og hoved. Måske går du i 9. og 10. klasse og står foran valget af ungdomsuddannelse – måske er du bare klar til en afvekslende uddannelse, der gør dig endnu bedre til det, du allerhelst vil arbejde med.

VIL DU VIDE MERE?

SUCCES EFTER HANSENBERG

Med svendebrevet i hånden kan du arbejde i større eller mindre køkkener – fx på hoteller og caféer og i virksomhedskantiner. Du kan også starte dit eget firma og levere mad ud af huset.

Det kan også være, at du drømmer om at blive produktudvikler i fødevareindustrien, stjernekok på en Michelin-restaurant eller faglærer på HANSENBERG.

KAN JEG LÆSE VIDERE?

Måske du gerne vil videreuddanne dig med henblik på at blive fremtidens leder, konsulent eller faglærer inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Fx kan du som grydeklar gastronom videreuddanne dig til procesteknolog, akademigastronom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse. Du kan også tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed eller specialisere dig i bestemte emner som salg og produktbranding, økologi og meget andet. Mulighederne er mange.

  • Uddannelsens beliggenhed (Skovvangen)

    Uddannelsen ligger på Skovvangen 28, Kolding.

    På denne adresse ligger uddannelserne

    • fitnessuddannelsen
    • frisør
    • gastronom – kok & cater
    • tandklinikassistent
    • tjener
    • HTX, HANSENBERG Tekniske Gymnasium

    • Grundforløb 1, Mad, oplevelser og mennesker, Hår, krop og sundhed samt Fødevareproduktion, gastronomi og værtskab

Skolepraktik på HANSENBERG

Skolepraktik er et tilbud til dig, der står uden praktikplads.

Der gælder særlige regler for hver enkelt uddannelse. Blandt andet er der en række krav, du skal opfylde, inden du begynder i skolepraktik.

Når du har HANSENBERG som din "mester", får du udbetalt en månedlig praktikydelse.

Nyhedsarkiv

Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden