Tjener

Det gode værtskab

Som tjener er du restaurantens ansigt udadtil

Stilfuld og tålmodig, imødekommende og altid smilende.
Hvor kokken er køkkenets centrum, er tjeneren hele restaurantens ansigt udadtil.

Mad skal være velsmagende, når det forlader køkkenet, men den gode spiseoplevelse skal ses som en helhed, hvor både mad og værtskab spiller smukt sammen.

Vil du være med til at servere den gode oplevelse?

 

  • Ansøgningsfrist og skolestart tjener

    Grundforløb 2 (For dig, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse)

    • Ansøgningsfrist den 11. december 2020
      Søg ind via optagelse.dk


      Har du en praktikplads, er du garanteret optagelse, og kan søge indtil skolestart:
      send din underskrevne uddannelsesaftale til HANSENBERG, Skovvangen 28, 6000 Kolding.


    • Skolestart den 11. januar 2021

     

    Grundforløb 1 (For dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller senest i august 2 år efter)

  • Hvis ansøgningsfristen er overskredet

    Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk

    Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.

SOm tjener har du Fart over feltet

Inden du modtager gæsterne, sørger du for, at bordene er indbydende og korrekt dækket.

Du vejleder dine gæster i valg af menu, vin og øl, tager imod bestilling, serverer, flamberer, dekanterer vin, mixer drinks, trancherer kød og fisk, og du afregner og tager afsked med gæsterne.

Ved større selskaber er det dig, som koordinerer servering, sange og taler, og ved møder og konferencer sørger du for, at lokalerne er pæne og ryddelige, og at gæsterne får den forplejning, mødelederen har bestilt.

Ventetiden for gæsterne må ikke blive for lang, så du skal være indstillet på at være under tidspres og have skiftende arbejdstider og aftenarbejde.

Du har en udfordrende arbejdsdag, og du nyder det.

 

TRIN OG SPECIALER

Trin 1: konference- og selskabstjener

Som selskabs- og konferencetjener modtager du bestillinger, betjener gæster i baren og serverer ved større og mindre selskaber.
Du deltager ved møder, konferencer og selskaber – det kan være bryllup, fødselsdag, firmafest eller andre arrangementer.

Trin 2: specialet tjener

Med specialet tjener i bagagen har du også a la carte-gæster, du flamberer, trancherer, dekanterer ved bordene, og så er du hjemme i de franske fagudtryk.

Tjenerelev Michal Bo Sørensen

Kontakten med gæsterne er fantastisk, og jeg har fundet ud af, det er meget mere mig at være restaurantens ansigt udadtil end at lave maden ude i køkkenet. Det at fordybe sig i viden om drikkevarer, vin og spiritus er både spændende og udfordrende.

Michal kender sin vin

  • Som tjener er det vigtigt, at du...
    • er udadvendt og falder nemt i snak med andre mennesker
    • har både overblik og sans for detaljen
    • er serviceminded – også når der er travlt
    • har en god fysik
    • er indstillet på at arbejde, når andre har fri
    • har gode samarbejdsevner
    • taler andre sprog end dansk – engelsk og fransk er en fordel.

VÆLG UDDANNELSEN MED EUX

På EUX er du god til at bruge både hænder og hoved. Måske går du i 9. og 10. klasse og står foran valget af ungdomsuddannelse – måske er du bare klar til en afvekslende uddannelse, der gør dig endnu bedre til det, du allerhelst vil arbejde med.

VIL DU VIDE MERE?

Uddannelsens opbygning

Efter Grundforløb2: 

Konference- og selskabstjener (trin 1) tager 1 år og 2 måneder – 8 uger er på skole.

Specialet tjener tager 3 år og 10 måneder – 20 uger på skole.

 

Du kan tage hele tjeneruddannelsen på HANSENBERG.

  • Fakta om Grundforløb 1

    Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse (eller senest 2 år efter) – kan du begynde på Grundforløb 1.

    Specielt for Grundforløb 1

    På Grundforløb 1 prøver du kræfter med et udpluk af erhvervsuddannelser, der har fagligt fællesskab i den fagretning, som du har valgt. Her får du almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til at vælge, hvilken erhvervsuddannelse du skal fortsætte med. Målet er, at du bliver mere afklaret i forhold til dit valg af uddannelse.

    Efter Grundforløb 1 kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser på Grundforløb 2 – uanset hvilken fagretning du vælger.

    Inden du starter på Grundforløb 1, vælger du mellem 3 hovedområder:


    Derefter vælger du en fagretning, hvor du kommer til at gå sammen med andre, som har valgt den samme retning.

    Fagretningen behøver ikke at høre under det valgte hovedområde – du har frit valg mellem alle fagretninger, der udbydes på HANSENBERG.

    Vælg mellem følgende 7 fagretninger, som åbner døren til over 100 erhvervsuddannelser:


    Grundforløb 1 varer 20 uger (½ skoleår) og giver dig de nødvendige kompetencer for at fortsætte på Grundforløb 2.

    Grundforløb 1 starter altid op i august, og enkelte starter også i januar. 
    Se startdato under den enkelte uddannelse

  • Fakta om Grundforløb 2

    Er det mere end et år siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse, begynder du direkte på Grundforløb 2, hvor du vælger en specifik erhvervsuddannelse.

    Her bliver undervisningen målrettet erhvervsuddannelsens hovedforløb. Målet med undervisningen er, at du opnår de faglige kompetencer, der kræves for at kunne fortsætte på hovedforløbet.

    På HANSENBERG kan du tage Grundforløb 2 på 25 erhvervsuddannelser.


    Grundforløb 2 varer 20 uger (½ skoleår) og afsluttes med en prøve.

    (OBS: På veterinærsygeplejerskeuddannelsen varer grundforløbet 10 uger)

  • Hvis ansøgningsfristen er overskredet

    Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk

    Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.

SUCCES EFTER HANSENBERG

Med svendebrevet som tjener i hånden kan du arbejde i større eller mindre køkkener – fx på restauranter, hoteller og caféer. Du kan også få fod under eget bord og starte dit eget firma.

Synes du, det er spændende at mixe drinks, kan du vælge at blive bartender. Og hvis du har smag for fremmede madkulturer, har du den helt rigtige baggrund for at søge job i udlandet.

Det kan også være, du drømmer om at blive tjener på en Michelin-restaurant eller har mod på at undervise andre i dit fag på fx HANSENBERG.

KAN JEG LÆSE VIDERE?

Måske du gerne vil videreuddanne dig med henblik på at blive fremtidens leder, konsulent eller faglærer inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Fx kan du som tjener videreuddanne dig til serviceøkonom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.

Du har endnu flere uddannelses- og jobmuligheder, hvis du tager uddannelsen med EUX, for så har du adgang til at søge ind på en videregående uddannelse.

Få et indblik i tjenerfaget

  • Uddannelsens beliggenhed (Skovvangen)

    Uddannelsen ligger på Skovvangen 28, Kolding.

    På denne adresse ligger uddannelserne

    • fitnessuddannelsen
    • frisør
    • gastronom – kok & cater
    • tandklinikassistent
    • tjener
    • HTX, HANSENBERG Tekniske Gymnasium

    • Grundforløb 1, Mad, motion og oplevelser, Hår, motion og oplevelser samt Fødevareproduktion, gastronomi og værtskab

Skolepraktik

Uddannelsen udbydes ikke med skolepraktik.

En tjener elsker at bruge sit håndværk til at kræse for sine gæster og se dem gå glade hjem.

Nyhedsarkiv



Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden