Nadja serverer tjenerfaget ved DM i Skills

den 18.-20. januar 2018

DM i Skills 2018

Træning, træning – og så lige endnu mere træning. 20-årige Nadja Bagger Nielsen har i flere uger trænet på HANSENBERG, på sin læreplads og i fritiden op til DM i Skills, hvor hun deltager i konkurrencen for tjenerelever.

20-årige Nadja Bagger Nielsen skal i konkurrence fredag den 19. januar – og lørdag den 20. januar, hvis hun når med i finalen.

For Nadja Bagger Nielsen gælder det først og fremmest om at vise sit fag frem, når der fredag den 19. januar der dækket op til hendes indledende runde ved DM i Skills 2018 i Herning.

Den 20-årige elev fra HANSENBERG er nemlig vild med alle facetter af tjenerfaget.

”En tjener kan så meget mere end at være bakkeslæber, og det handler om at være glad for sit fag – og for at gå på arbejde. Der er så mange værdifulde ting ved tjenerfaget, som jeg har lyst til at vise frem. Når folk går ud for at spise, har de valgt at finde et frirum. Og det bedste ved faget er at give folk en oplevelse”, siger hun.

Ved DM i Skills for tjenere venter der da også et festfyrværkeri af forskellige opgaver. I indledende runde skal Nadja Bagger Nielsen blandt andet klare opdækning af borde, diske op med et perfekt boxing table – inklusiv 10 foldede servietter – skære frugt ud og mixe lækre drinks. Og så lige dekantere rødvin og servere fire retter for forventningsfulde gæster ved to borde.

DET SKAL KØRE PÅ DAGEN

Så det kræver masser af intens træning at være med ved DM i Skills. På HANSENBERG er det faglærer og talenttræner ved Vitia Pernille Hansen, der primært har stået for Nadja Bagger Nielsens træning.

”For at klare sig godt ved DM i Skills, skal man have trænet rigtig godt. Det vigtigste er, at man kan de ting, man skal op i. At man føler sig sikker. Og så skal man have lidt held på dagen. Det skal køre for en”, forklarer Pernille Hansen, som har stor erfaring med at følge HANSENBERGs tjenertalenter til konkurrencer.

Og mange faktorer spiller ind, når Pernille Hansen vælger, hvilken tjenerelev der skal repræsentere HANSENBERG. For eksempel er der til Skills en aldersgrænse, og det faglige niveau skal naturligvis også være helt i top.  

”Jeg kigger også på, om eleven har et konkurrencegen. Det der med at stå blandt en masse mennesker og blive stresset – kan eleven klare det? Og så skal man selvfølgelig have lysten til at være med, for det kræver rigtig meget hjemmearbejde – også fra virksomhedens side. De skal bakke op ved at træne forskellige ting. Det er vigtigt, at eleven får trænet dufte af vine, tranchering og flambering. Men det vil virksomhederne også gerne – ja, de sætter en ære i det”, fortæller Pernille Hansen.

Udnyt elevtiden til noget sjovt

Til daglig er Nadja Bagger Nielsen i lære på Admiralen i Kolding. Og her er opbakningen fantastisk. Faktisk var det medindehaveren af Admiralen, Gitte Ravn, der for et års tid siden opfordrede sin elev til at deltage i Årets Elevteam – en prestigefyldt konkurrence på HANSENBERG. Den oplevelse gav Nadja Bagger Nielsen lyst og mod til at kaste sig ud i DM i Skills.

”Der er så mange facetter i den her branche, og en virksomhed kan ikke rumme det hele. Konkurrencer er med til at vise eleven de forskellige ting. Man er i lære for at lære, og det holder jeg stærkt fast i. Og man kan lige så godt udnytte sin elevtid til noget sjovt. Det gælder om at give eleverne lyst til at være med til konkurrencer, og deres oplevelser giver også inspiration til os”, påpeger Gitte Ravn og tilføjer:

”Tager man en elev, skal man være en god mentor. Lader man dem åbne sig op, inspirerer man dem – og de inspirerer en selv. Den udvikling er fantastisk”.

Hun har blandt andet øvet spiritussmagning med Nadja Bagger Nielsen, og på Admiralen er der også blevet trænet udskæring af frugt, bordækning og ostekendskab.

Tjener og medindehaver af Admiralen Gitte Ravn bakker i den grad sine elever op, når de skal til konkurrence. Ved DM i Skills skal Nadja Bagger Nielsen blandt andet identificere spiritus, og den opgave er der blevet trænet til på Admiralen.

Forståelse for fagene

Gitte Ravn er i det hele taget en varm fortaler for DM i Skills:

”Skills giver en forståelse for erhvervsfagene, som har manglet. Der bliver hele tiden talt om vigtigheden af at tage en studentereksamen, men det glæder mig, at der bliver talt mere og mere om erhvervsuddannelser. For alle har brug for en tømrer, en vvs’er og en god oplevelse i hverdagen”.

At være i tjenerfaget er også en god oplevelse for Nadja Bagger Nielsen. Hun forklarer, at der hver dag sker noget nyt i restauranten:

”Hver dag er der andre gæster og en anden stemning. Man ved ikke, hvad man møder ind til, og det er fedt. Man får hurtigt et forhold til gæsterne, og man får altid en ven i et kort stykke tid”.

Et naturtalent, der flytter grænser

Netop det at holde af at møde på arbejde – uden at vide, hvad dagen bringer – er en af Nadja Bagger Nielsens forcer, siger Gitte Ravn:

”Nadja tør at flytte nogle grænser. Hun har en god smagssans, og hun skal måske på sigt være sommelier, for hun har et naturtalent. Hun kan lide at komme på arbejde og ikke vide, hvad der skal ske. Hun kan lide at lege med – og det at være tjener er også at lege. Man skal få gæsten til at grine – og inspirere gæsterne. Og så har Nadja et godt smil. Det dur ikke, hvis man som tjener ikke har let til smil”.

Forud for DM i Skills har Nadja Bagger Nielsen da også grund til at smile. Hun ser frem til at møde sine konkurrenter – og hun er klar til at yde sit bedste på dagen.

”Jeg glæder mig til at se, hvad de kan, som jeg ikke kan. Det bliver sjovt at være med – og at give sig selv en udfordring. Visse discipliner er svære. For eksempel tranchering. Der er det mit produkt, de bedømmer, og det kommer ikke an på, hvor sød og smilende jeg er. Men jeg skal nok få styr på det. Og så er Skills en god øvelse til den svendeprøve, jeg skal til om to år”.

Hvis Nadja Bagger Nielsen går videre til finalen, skal hun også i konkurrence lørdag den 20. januar.

Følg med i dm - se de daglige opdateringer på Facebook

Der vil også blive lagt fotos på Flickr efterhånden som de bliver klar.


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden