Længe ventede svendeprøver er i gang

maj 2020

Længe ventede svendeprøver er i gang

Torsdag er både et hold gastronomelever og et hold tjenerelever til svendeprøve på HANSENBERG.

Den 7. maj er en helt speciel dag for en flok gastronom- og tjenerelever på HANSENBERG.

Eleverne er nemlig til svendeprøve – en prøve, som for længst skulle have siddet lige i køkkenskabet. For vi er nødt til at spole helt tilbage til den 11. marts. Her talte eleverne ned til svendeprøven – afslutningen på deres uddannelse – som lå mindre end 24 timer senere.

Men senere den dag blev de planer lagt fuldstændig på is, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde om aftenen fortalte, at landets uddannelsesinstitutioner på grund af coronakrisen skulle lukke deres bygninger ned.

Den besked fik tjenerelev Camilla Sevonius fra HANSENBERG dog først dagen efter, da hun tidligt om morgenen – og med store sommerfugle i maven – var ved at gøre sig klar til at tage ind på skolen til sin svendeprøve:

”Jeg var gået tidligt i seng, og jeg havde ikke set statsministerens pressemøde, fordi jeg havde slået alt fra, så jeg kunne være helt klar til svendeprøven. Om morgenen kiggede jeg på min mobil og fandt så ud af, at jeg ikke skulle af sted. Jeg spurgte min kæreste, om jeg læste rigtigt – og så begyndte jeg bare at græde”.

Og de seneste ugers ventetid har været hård, fortæller Camilla Sevonius:

”Det var frustrerende, fordi jeg stod med en kontrakt med mit lærested, Hotel Koldingfjord, der var ved at udløbe. Men de sagde, at selvfølgelig skulle vi helt i mål sammen, og kontrakten blev forlænget”.

Hun er rigtig glad for, at hun nu får afsluttet sin uddannelse på traditionel manér.

”Det er med en anderledes følelse, at jeg nu går op. Karakteren er ikke så vigtig som før. Jeg er bare glad for, at vi endelig kan komme op og få afsluttet det kapitel”.

Tjener svendeprøve under nedlukning

Camilla Sevonius er rigtig glad for, at hun nu får afsluttet sin uddannelse på traditionel manér.

Der er drøn på

For Camilla Sevonius har den seneste tids udvikling i hotel- og restaurationsbranchen haft betydning for, hvad hun skal i gang med efter svendeprøven.

”Jeg er også uddannet blomsterdekoratør, og jeg regner umiddelbart med at gå tilbage til blomsterverdenen. Vi ved ikke, hvordan det hele kommer til at se ud efter genåbningen – og så vil jeg lige nu hellere gå den sikre vej og arbejde som blomsterdekoratør, for de bliver hamstret for tiden”.

På længere sigt lever tjenerdrømmen dog stadig:

”Jeg er rigtig glad for, at jeg har taget valget om at blive tjener, og det kan sagtens være, at jeg skal være tjener i fremtiden. Som tjener er der drøn på hver dag, og det har jeg brug for”.

Godt team

Ligesom Camilla Sevonius er kokkeelev Tobias Werner Isaksen i lære på Hotel Koldingfjord, som også forlængede hans kontrakt.

I går kunne han for anden gang trække sin opgave til svendeprøven. Denne gang trak han kogt kalvebov til hovedret og rabarber til dessert.

”Den 11. marts havde jeg trukket min opgave, øvet og forberedt mig – og så blev det hele aflyst få timer efter. Det var frustrerende, og man følte sig magtesløs. Men mit lærested forlængede kontrakten og holdt hånden under mig, og det er rart at få det afsluttet nu”.

I det hele taget har Tobias Werner Isaksen været meget glad for sin tid på Hotel Koldingfjord:

”Det har været rigtig godt. Der er en dygtig ledelse og et godt sammenhold. Jeg har lært noget af det hele inden for mit fag, for vi har både konferencer og a la carte – og det er et dygtigt team, jeg er en del af”.

kok svendeprøve under nedlukning

Kokkeelev Tobias Werner Isaksen er i lære på Hotel Koldingfjord, som også forlængede hans kontrakt.

Den fedeste følelse

Tobias Werner Isaksen har haft sin gang på Hotel Koldingfjord, siden han var 16 år.

”Der er ikke nogen i min familie, der er kokke – de har valgt universitetsvejen. Men det havde jeg ikke lyst til, for jeg havde krudt i røven. I 10. klasse kom jeg så i erhvervspraktik på Hotel Koldingfjord, og derefter tilbød de mig at komme i mesterlære”.

”Jeg har altid været vild med at lave mad, og jeg har et udpræget pleaser-gen – jeg vil gerne gøre folk glade. Når man kører service, er det bare den fedeste følelse. Man arbejder som et hold, der har et fælles mål om at gøre alt godt og lækkert. Når man så får gode kommentarer fra gæsterne, går det hele bare op i en højere enhed. Det er så fedt at kunne bidrage til folks aftener og store begivenheder som eksempelvis bryllupper”, forklarer Tobias Werner Isaksen.

Hvad han skal lave, når han er udlært, må tiden vise.

”Jeg vil gerne køre noget mere a la carte og være på en mindre restaurant i en større by. Det er drømmen, men jeg har ingen faste planer. Jeg rykker og flytter gerne for et job. På grund af coronakrisen er der rigtig mange ubekendte. Men jeg slår koldt vand i blodet og holder humøret højt. Man får ikke noget ud af at sidde derhjemme og være bekymret, så jeg er i gang med at sende ansøgninger ud”, siger Tobias Werner Isaksen.

Her kan du se meget mere om uddannelserne


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden