Kryb på menuen - en bæredygtig proteinkilde

Melorme og græshopper

Kryb på menuen - en bæredygtig proteinkilde

Tilberedning af snacks med melorme samt tørristede græshopper er en af de udfordringer, som et hold grundforløbselever nu har klaret i flotteste stil.

 

”Jeg har selv smagt den slags mad før, og jeg synes, det er lækkert. Det er sundt, og det indeholder masser af proteiner. Så det er en spændende uge med ”Kryb på menuen”, siger Tristan Palmi.

Der er – i hvert fald i teorien – noget for enhver smag, når eleverne på Grundforløb 1, Gastronomi, tjener og fitness i denne uge arbejder helt specifikt med alternative og mere bæredygtige proteinkilder.

Eleverne har ”Kryb på menuen”. Det er et projekt, hvor de blandt meget andet besøger restauranten Alchemist i København – og tidligere på ugen selv har arbejdet med bæredygtige proteinkilder i form af melorme og græshopper i køkkenet på HANSENBERG for herefter at servere lækre snacks for elever og medarbejdere på skolen.

”Jeg har selv smagt den slags mad før, og jeg synes, det er lækkert. Det er sundt, og det indeholder masser af proteiner. Så det er en spændende uge med ”Kryb på menuen” – og det er sjovt at se, hvordan folk reagerer, når de smager på vores snacks”, fortæller Tristan Palmi, der sigter efter en karriere som kok.

Det samme gør Ida Knag Pedersen, som er på hold med Tristan Palmi:

”Det er et spændende emne at arbejde med, fordi man får et andet indblik i, hvordan man kan tilberede retter med andre proteinkilder end traditionelt kød. Jeg er ikke sikker på, at det er et område, som jeg specifikt vil søge hen imod, når jeg er udlært kok, men det er helt klart noget, man skal have med i overvejelserne i fremtiden”, siger hun.

Restaurantchef Lykke fortæller om restaurant Alchemist. Hun er uddannet tjener fra HANSENBERG.

Smagsprøver på restaurant Alchemist - “ravglaseret" akaciehonning og skovmyrer.

Naturlig del af undervisningen

At udvikle elevernes interesse, nysgerrighed og kompetencer til at indtænke og håndtere nogle af fremtidens alternative proteinkilder er netop formålet med projektugen, der er finansieret af ”Naturvidenskabsfestivals uddelingspulje”.

”Eleverne lærer noget om, hvilket CO2-aftryk vi efterlader. Og om, hvordan insekter kan inkorporeres i fødevareproduktionen, for det er en reel mulighed. Den store udfordring er dog økonomien. Insekter er stadig en for dyr proteinkilde”, forklarer faglærer Leif Heitmann, som sammen med faglærer Linda Toft Lindekilde har stået for undervisningen i forbindelse med projektet.

På HANSENBERG er bæredygtighed en integreret del af undervisningen på alle uddannelser, og inden for kokkefaget er der stort fokus på eksempelvis madspild, ansvarligt forbrug og anvendelse af lokale råvarer i sæson.

Eleverne har tilberedt, præsenteret og serveret fire snacks med smag af barbecue, chili, lime, koriander samt noget salt og sødt. Og med melorme som central ingrediens. Derudover kunne alle interesserede også smage tørristede græshopper.

En anden STUDIETUR
- også MED MASSER AF OPLEVELSER

Degorgere mousserende rabarbervin. Masser af snakke om tendenser inden for dansk gastronomi, økologi og fødevareinnovation. Vinsmagning. Rundvisning i en restaurants eget gartneri. Æggekage til aftensmad på den historiske Hvidsten Kro – og et kig på det tilhørende museum.

Det er blot nogle af de oplevelser og opgaver, der var på programmet for seks tjenerelever fra HANSENBERG.

”Danmark som fødevareland” var temaet for deres studietur, og sammen med to faglærere besøgte de i Randers og omegn en lang række spændende spisesteder og fødevarevirksomheder, der arbejder med bæredygtighed, økologi og lokale råvarer.

HANSENBERGs tjenerdelegation i Kronjylland er – naturligvis – meget serviceminded, så de har sendt billeder fra turen.


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583



Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden