Rollemodel ruster elever til at træffe vigtigt valg

kokkeelev

Under sin uddannelse til gastronom på HANSENBERG har kokkeelev Lena Hahn Atzen besøgt mange skoler som rollemodel hos Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Rollemodel ruster elever til at træffe vigtigt valg

I denne uge er hun en af i alt 13 kokkeelever, som er til svendeprøve i HANSENBERGs nye køkken.

Men under sin uddannelse har Lena Hahn Atzen ikke blot haft blus under sine egne retter og opgaver. Hun har også engageret sig i kampagnen ”Vejen til en erhvervsuddannelse”, hvor hun via Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) har været ude som rollemodel hos elever i 7.-10. klasse i grundskolen:

”Jeg får lov til at tale med nogle fantastiske elever og høre om deres drømme – det er så bekræftende. Det er bare fedt, hvis man kan gøre en forskel. Den der følelse af, at man hjælper andre, er meget givende. Samtidig bliver jeg også lidt misundelig, for hvorfor var der ikke det tilbud, da jeg stod og skulle vælge uddannelse”?

Lena Hahn Atzen uddanner sig til gastronom på Hansenberg.

Lena Hahn Atzen har under sin uddannelse engageret sig i kampagnen ”Vejen til en erhvervsuddannelse”, hvor hun via Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) har været ude som rollemodel hos elever i 7.-10. klasse i grundskolen.

Kan sagtens vælge om

Formålet med EEO’s initiativ er netop, at unge rollemodeller – ved at fortælle om deres egen vej til en erhvervsuddannelse – kan hjælpe skoleelever med at blive mere afklarede i deres uddannelsesvalg.

”For mig er det vigtigste at skabe en tryghed om det at vælge selv. Man skal for eksempel ikke være bange for at skuffe sine forældre – den tanke fylder mere i deres hoveder, end det er nødvendigt. Mange føler, at de står med et ”for evigt valg”. Men man kan sagtens vælge om og lægge til”, påpeger Lena.

Og Lena ved, hvad hun taler om, for hun har været på en omvej, inden hun nu snart kan kalde sig udlært gastronom. Med sig på sit CV har hun en STX, for det lå i kortene, at Lena skulle være dyrlæge.

Kortene viste imidlertid ikke, hvad hun egentlig havde lyst til at uddanne sig til:

”Min vej til en ungdomsuddannelse har været kaotisk. Jeg var god i skolen, men har aldrig været et særligt selvstændigt barn, så jeg tog andres drømme til mig. Og i 9. klasse fik jeg at vide af de voksne, at jeg gerne ville i gymnasiet. Men jeg bøvlede med det, for lysten var der ikke. Heldigvis fik jeg god hjælp fra mine lærere og klassekammerater, og jeg kom igennem, hvilket var en sejr”.

Lena Hahn Atzen uddanner sig til kok på Hansenberg.

”Den måde, vi bruger råvarerne på, har haft stor indflydelse på min interesse. Der ligger stor kreativitet i det at få brugt de råvarer, man har”, siger Lena.

Trives godt i et køkken

I gymnasietiden havde Lena et fritidsjob som ufaglært tjener. Og mens dyrlægeplanerne blev lagt på hylden, formede der sig en ny fremtidsplan:

”Jeg fortsatte som ufaglært tjener i mit sabbatår, for jeg vidste ikke, hvad jeg skulle efter gymnasiet. Lige så stille begyndte interessen at komme for køkkenet. Jeg fandt ud af, at jeg trives rigtig godt i en hverdag, hvor man ikke helt ved, hvad man møder ind til”.

”Køkkenet var kreativt udfoldende, og så valgte jeg at prøve at tage grundforløbet. Hvis det ikke var noget for mig, var det jo bare et halvt år. Men jeg blev fuldstændig fanget af faget og valgte at fortsætte. Så det er ikke, fordi jeg altid har drømt om at være kok – det var en interesse, der kom stille og roligt”, fortæller Lena og tilføjer:

”Jeg havde ikke de store kulinariske egenskaber, inden jeg begyndte på uddannelsen, så for mig har det været fedt at vokse med et fag, som det viste sig, at jeg er god til. Den måde, vi bruger råvarerne på, har haft stor indflydelse på min interesse. Der ligger stor kreativitet i det at få brugt de råvarer, man har”.

Lena er i lære på Christie’s Sdr. Hostrup Kro, hvor man også dyrker egne råvarer, og det koncept er hun vild med.

Lena Hahn Atzen og hendes faglærer fortæller om faget.

Okay at ændre retning

Tiden som EEO-rollemodel har hun også været vild med:

”Jeg er der ikke for at skabe flere kokke. I stedet handler det om, at hvis jeg kan hjælpe et ungt menneske med at undgå min omvej, er det en sejr. Jeg er ikke ked af, at jeg blev tre år ældre, inden jeg blev kok – jeg er bare ked af, hvordan de tre år forløb”.

”Men jeg har da helt sikkert fået nogle færdigheder med fra gymnasiet, som jeg har brugt på HANSENBERG. Der er ikke noget forkert i at ændre retning – bare der er en mening med det”.

Ifølge Lena er der stor spørgelyst blandt eleverne, når hun og en EEO-rollemodel fra et andet fag er ude på skolerne. Spørgsmålene handler om alt fra løn til, hvordan man søger en læreplads – og hvordan man håndterer de voksnes forventninger til en.


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden