Jakob er Danmarks bedste klejnsmedelærling

DM i Skills 2024

danmarksmester

Jakob er Danmarks bedste klejnsmedelærling ved Skills 2024

Jakob Østergaard Nielsen er nu kåret til Danmarks bedste klejnsmedelærling.

Efter sin studentereksamen valgte Jakob Østergaard Nielsen fra Sjølund at gå i lære som smed, og lørdag vandt han DM i Skills 2024 i Roskilde.

Efter tre intense konkurrencedage blev DM i Skills-medaljerne lørdag eftermiddag delt ud, og en af dem sidder nu omkring halsen på klejnsmedelærling Jakob Østergaard Nielsen fra HANSENBERG.

Ved den meget stemningsfyldte afslutningsceremoni var det nemlig ham, som vært Josefine Høgh kaldte op på scenen til stor jubel i det stopfyldte telt på Dyrskuepladsen i Roskilde.

”Det er da fedt at vinde. Der var sommerfugle i maven, da det blev klejnsmedenes tur, for konkurrencen var tæt, så på forhånd var det ikke til at sige, hvem af os, der ville vinde. Og det var da superfedt at stå oppe på scenen med alle de andre vindere”, fortæller Jakob Østergaard Nielsen.

 

 

 

Jakob Østergaard Nielsens flotte medalje
– naturligvis lavet i metal.

Målrettet træning gav gevinst

Den 21-årige danmarksmester fra Sjølund er i lære ved Damgaard Metal A/S i Vojens, og han blev efterfølgende hyldet ved en reception i konkurrenceteltet på Dyrskuepladsen i Roskilde. Men hvordan sejren ellers skal fejres, ved Jakob ikke.

”Jeg havde overhovedet ikke gjort mig nogle tanker om, hvordan det skulle fejres, hvis jeg vandt. Men jeg synes, at det er gået fint i konkurrencen. Jeg lavede et par småfejl. Den ene fik jeg rettet, og den anden var på grænsen mellem at være træls eller ubetydelig. Men opgaven passede rigtig godt med det, vi har øvet på skolen, så der ramte vi helt plet”, siger han.

I smedeværkstedet på HANSENBERG havde Jakob Østergaard Nielsen eksempelvis trænet flammeskæring og elektrodesvejsning med sin faglærer og træner, Martin Bonde, og det var blandt andet hans flotte arbejde med de teknikker, der skaffede ham DM-titlen.

”I det hele taget har det været fedt at deltage ved DM i Skills, for det er en anderledes måde at arbejde på, end man normalt gør på skolen og på lærepladsen, så man bliver presset til at finde på nye løsninger”.

Opgaven til DM i Skills – som Jakob Østergaard Nielsen og hans konkurrenter har arbejdet på i tre dage – var at bygge et biogasanlæg.

Faglærer ved HANSENBERG Martin Bonde, som har trænet danmarksmesteren frem mod DM i Skills, var selvfølgelig med i Roskilde.

I lære efter flot studentereksamen

Ud over glæden over selve deltagelsen – og sejren – betyder det rigtig meget for Jakob Østergaard Nielsen, at han måske kan få andre unge til at få øjnene op for det at tage en erhvervsuddannelse.

For inden han gik i lære som klejnsmed, tog han nemlig en studentereksamen med et snit i den høje ende af karakterskalaen:

”Jeg synes, det er fedt at repræsentere erhvervsuddannelser på den her måde. Inden jeg gik i lære, fik jeg en studenterhue, men der er ikke rigtig fokus på, at erhvervsuddannelserne er en mulighed efter en studentereksamen”, påpeger den nykårede danmarksmester og tilføjer:

”Det bedste ved smedefaget er, at vi bygger ting, som man kan køre ud at kigge på. Det er en fed fornemmelse frem for at sidde med hovedet i et Excel-ark. At være smed er mange forskellige ting – og der er er ingen begrænsninger ud over, at vi arbejder med metal. Der er så mange måder at gøre det på”.

Jakob Østergaard Nielsen var en af i alt ni DM-deltagere fra syv uddannelser på HANSENBERG.

 

 

Ved medaljeceremonien var det borgmester i Roskilde Kommune Tomas Breddam og formand i SkillsDenmark Søren Heisel, som på scenen gav Jakob Østergaard Nielsen både medalje og diplom.

 

Til DM i Skills skulle Jakob Østergaard Nielsen bygge et biogasanlæg.

 

 

 

Den intense træning med blandt andet flammeskæring bar i den grad frugt, for det var en af de teknikker, der sikrede Jakob Østergaard Nielsen DM i Skills-titlen.


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden