Fjernvarme giver fast arbejde til teknisk designer
Fjernvarme giver fast arbejde til teknisk designer
For Tobias de Place betyder det meget, at han har mulighed for at skabe ting med sine tegninger, og han har fået fast arbejde hos sin tidligere læreplads, Dansk Fjernvarmes Projektselskab A/S i Kolding, hvor han har gang i nogle store projekter.
”For mig er det mest spændende ved uddannelsen helt sikkert arbejdet med bæredygtighed. Jeg går rigtig meget op i bæredygtighed, for det er fremtiden. Det, at man som teknisk designer kan sørge for, at der bliver lavet bæredygtige ting, er fantastisk. Man får lov til at undersøge de forskellige materialer og gå i dybden med dem”, siger Tobias de Place.
Egentlig var det planen, at 23-årige Tobias de Place fra Kolding ville være tømrer.
Og det gik da også helt fint, da han begyndte på uddannelsen. Ret hurtigt gik det dog op for ham, at han måske i virkeligheden burde uddanne sig til noget andet.
”Det, som jeg var bedst til på tømreruddannelsen, var at lave tekniske tegninger og hjælpe mine klassekammerater med det”, mindes han.
Efter et par omveje pegede en UU-vejleder Tobias i retningen af uddannelsen til teknisk designer, som han gik i gang med på HANSENBERG.
”Tiden er bare fløjet af sted, og det er helt sikkert mere et kald for mig end at stå på et tag som tømrer. Jeg kan rigtig godt lide træ – og at lave ting med hænderne – så jeg har jo altid troet, at jeg skulle være tømrer, siger Tobias og tilføjer:
”Men for mig er det bedre, at jeg selv kan tegne noget – og så bagefter følge den tegning. Det vil jeg langt hellere, end at kreere det, som en anden har tegnet. Jeg kan visualisere ting, og jeg har det inde i hovedet, inden jeg tegner det”.
Tobias de Place er her godt i gang med sit svendeprøveprojekt.
Bæredygtig fremtid
Tobias er da heller ikke i tvivl om, hvad der for ham er det bedste ved uddannelsen:
”Det fedeste er, at man får lov til at skabe ting med sine tegninger. De bliver til noget – noget, som bliver lavet. For eksempel har vi engang redesignet et lærerværelse her på HANSENBERG”.
”For mig er det mest spændende ved uddannelsen helt sikkert arbejdet med bæredygtighed. Jeg går rigtig meget op i bæredygtighed, for det er fremtiden. Det, at man som teknisk designer kan sørge for, at der bliver lavet bæredygtige ting, er fantastisk. Man får lov til at undersøge de forskellige materialer og gå i dybden med dem”.
Man kan blive teknisk designer inden for industriel produktion eller bygge og anlæg, som Tobias – nok meget naturligt – har valgt. Han har været i lære hos Dansk Fjernvarmes Projektselskab A/S i Kolding, hvor han efter sin svendeprøve for få uger siden blev fastansat.
”Vi har gang i nogle store projekter – også langtidsprojekter. Da jeg startede hos Dansk Fjernvarmes Projektselskab, lavede jeg kort- og plantegninger over, hvor ledningerne ligger i jorden. Nu har vi investeret i et tegneprogram inden for 3D, og det er jeg vild med”, siger Tobias.
”Jeg kan godt se tingene inde i mit hoved, men 3D gør det meget mere illustrativt for kunden, når vi står med tegningerne. Fjernvarme er bestemt et spændende område at arbejde med. Jeg vidste slet ikke, at det er så bredt et område, men der er virkelig mange forskellige metoder inden for fjernvarme, og vi arbejder meget med solcelleanlæg”.
Da Tobias de Place var i gang med uddannelsen til tømrer, fandt han ud af, at han havde talent for at kreere tekniske tegninger, og han synes, han har fundet sit kald som teknisk designer.
Kortlægger oplysninger
En stor del af Tobias’ arbejde foregår helt konkret i LER, som er et landsdækkende register over alle ledningsejere i Danmark samt deres interesseområder.
Formålet med registret er at undgå, at der i forbindelse med gravearbejde sker skade på de forsyningsledninger, som er gravet ned i jorden og havbunden.
”Jeg sidder og søger i LER i det specifikke område, der skal arbejdes i. Så får jeg typisk e-mails fra 10 firmaer inden for spildevand, fibernet og så videre. De oplysninger lægger jeg ind på et kort, så vi kan projektere, hvor en fjernvarmeledning kan ligge. Vi ser også på, hvilken type belægning der er i det område. For eksempel er rød asfalt dyrere end sort asfalt”.
”Der er stor efterspørgsel på folk, der tegner kortoplysninger, så ind til videre er det min fremtidsplan at arbejde med det område. Som teknisk designer er karrieremulighederne brede. Man kan også vælge at læse videre til for eksempel bygningskonstruktør”.
SPECIALER – TEKNISK DESIGNER
Du beskæftiger dig med fremstilling af teknisk dokumentation, fremstilling af arbejdstegninger, salgspræsentationer – og måske med opgaver i byggeprojekter, som kræver indsigt i lovgivning, byggeledelse med videre.
Du beskæftiger dig med at fremstille teknisk dokumentation, beregne konstruktioner til produktion – og måske deltager du i projekter, hvor der skal planlægges en produktion.
Udforsker flere uddannelser
Og Tobias understreger, at man absolut ikke behøver at være computerekspert, inden man begynder på uddannelsen:
”Man starter langsomt ud, og så bliver der efterhånden bygget mere og mere på. Hvis man kommer lige fra folkeskolen, starter man på Grundforløb 1, så man er ikke bundet til en specifik uddannelse. I løbet af grundforløbet prøver man noget forskelligt, og der er plads til at udforske en række uddannelser”.
”Uddannelsen til teknisk designer er et meget frit studie, og det har jeg virkelig nydt. Man skal være klar over, at man selv har et ansvar for, at man lærer noget”.
Til svendeprøven skulle Tobias’ projekt have noget med hans læreplads at gøre, og han valgte at arbejde med et pumpehus.
- Her kan du se mere om uddannelsen til teknisk designer
Du kan nå det endnu, der er stadig ledige pladser på flere uddannelser – kontakt vores uddannelsesvejledere!
OBS: Vejlederne træffes ikke i ugerne 28-30.
Pressekontakt
For mere information kontakt
Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen
alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583