Dorte smed rengøringshandskerne og greb sin drøm

I voksenlære som smed

Dorte gik i voksenlære som smed

Hun startede med at gøre rent hos Krima Stålindustri ApS, men en dag blev Dorte Grevsen Uhlmann tilbudt en læreplads – og hun har aldrig fortrudt, at hun turde tage springet.

Egentlig havde Dorte Grevsen Uhlmann det rigtig godt. Hun havde arbejdet inden for flere områder og blandt andet været maler og lavet violinstrenge. Og rengøringsjobbet ved Krima Stålindustri ApS i Vamdrup var hun også glad for.

Men en dag fik hun et tilbud, som hun ikke kunne sige nej tak til: En læreplads hos netop Krima Stålindustri, så hun kunne uddanne sig til rustfri klejnsmed. En uddannelse, som hun nu er mere end godt i gang med på HANSENBERG i Kolding.

”Som 16-årig drømte jeg om at blive våbenmekaniker, så jeg startede på uddannelsen til industritekniker. Men jeg fik at vide, at jeg havde ”rustfingre”. Når jeg rører ved sort jern, ruster det, så jeg mistede drømmen. Så en dag, hvor jeg gjorde rent hos Krima, spurgte de pludselig, om jeg ville i voksenlære hos dem, og de arbejder i rustfrit stål”, fortæller Dorte Grevsen Uhlmann.

Dorte Grevsen Uhlmann har skiftet rengøringshandskerne ud med arbejdshandskerne.

Den bedste beslutning

På det tidspunkt var hun 31 år, så selv om hun følte sig klar til at smide rengøringshandskerne og i stedet tage nogle helt andre arbejdshandsker på – og derved eliminere problemet med sine rustfingre – skulle hun tænke over tilbuddet.

”Jeg skulle lige have en snak med min mand om, hvorvidt vi kunne få økonomien til at hænge sammen. Men det tog nu ikke så lang tid at træffe beslutningen – og det er det bedste, jeg nogensinde har gjort rent arbejdsmæssigt, for jeg har altid gerne villet lave noget med mine hænder og arbejde med metal”, forklarer Dorte Grevsen Uhlmann, der ikke tøver, når hun skal svare på, hvad der er så fedt ved smedefaget:

”Jeg kan godt lide at svejse – se, at det hele bare ligger der i plader til at begynde med, for så bagefter at blive til noget funktionelt. Man er selv med til at forme produktet – og hele processen fra plade til færdigt produkt er bare spændende”.

Dorthe er i voksenlære som smed

På 3. hovedforløb lavede Dorte Grevsen Uhlmann blandt andet et flot solur i HANSENBERGs smedeværksted.

Stå på egne ben

Hos Krima Stålindustri er værkfører Lasse Holst glad for, at Dorte Grevsen Uhlmann i sin tid sagde ja tak til tilbuddet om at blive voksenlærling:

”Dorte kom med god energi, og der var bestemt grundlag for at se, om faget var noget for hende. Og fagligt har der ikke været nogen begrænsninger. Hun klarer opgaverne selvstændigt – og det er også mit indtryk, at hun er en af dem på skolen, der får de højeste karakterer. Jeg tror, at kvinder i det her fag føler, at de skal præstere noget ekstra, hvilket resulterer i, at de virkelig gør sig umage med arbejdet. Samtidig bidrager en kvindelig lærling humørmæssigt med meget på et værksted. Der kommer ganske enkelt en bedre humor ind”.

Om få måneder starter endnu en kvindelig elev fra HANSENBERG som lærling hos Krima Stålindustri, fortæller Lasse Holst:

”Hun er 17 år, og hun har ligesom Dorte gåpåmod og en god tilgang til tingene. Hun kontaktede os selv, og det er den helt rigtige måde at gøre det på. Det nytter ikke noget at være 16-17 år gammel og så komme med mor i hånden – eller få far til at ringe til os. Når man søger arbejde, skal man kunne stå på egne ben”.

Glem fordommene

Stå på egne ben kan Dorte Grevsen Uhlmann i den grad, og hun befinder sig rigtig godt i det, som nogle kalder et mandefag:

”Selvfølgelig skal man kunne forstå jargonen – og kunne give igen. Men Krima er et rigtig godt sted at være, hvilket jeg jo allerede vidste, inden jeg kom i lære. Jeg bliver behandlet med respekt og også forkælet”.

”Hvis jeg skal give et godt råd til andre piger, der overvejer at tage en håndværkeruddannelse, må det være, at de bare skal klø på og holde fast i de mål, de sætter sig – og være ligeglad med andres mening og fordomme. Man skal gøre det, man selv føler for”.

På hjemmefronten har Dorte Grevsen Uhlmann fuld opbakning til at nå de mål, hun har sat sig:

”Jeg har to drenge på seks og otte år, og de vil være smede ligesom deres mor. De skal svejse, ligesom deres mor”, siger den dygtige smedeelev.

som voksenlærling får man ofte et kortere uddannelsesforløb

”Jeg kan godt lide at svejse – se, at det hele bare ligger der i plader til at begynde med, for så bagefter at blive til noget funktionelt. Man er selv med til at forme produktet – og hele processen fra plade til færdigt produkt er bare spændende”, siger Dorte Grevsen Uhlmann.

Masser af ros

For dygtig – det er Dorte Grevsen Uhlmann, fastslår faglærer ved HANSENBERG Niels Averhoff:

”Hun har interessen og engagementet – og har en elev det, skal vi nok få lært hende eller ham resten. Hun knokler på, og hun er virkelig dygtig og tør at udfordre sig selv. Hun er effektiv – arbejder hurtigt uden at gå på kompromis med kvaliteten”.

”Smedefaget er et tålmodighedsfag, og det handler hele tiden om at øve sig, og det gør de piger, vi har på smedeuddannelsen. De klarer sig rigtig godt – både fagligt og socialt”, tilføjer Niels Averhoff.

I HANSENBERGs smedeværksteder kan du tage specialerne klejnsmed og rustfast smed fra start til slut.

 

Er du også fyldt 25 ved uddannelsesstart?

Så kan din erhvervserfaring evt. give et kortere uddannelsesforløb.

  • Læs mere om EUV (erhvervsuddannelse for voksne).


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden