Det handler om at turde tage springet

Tømrerelev i New Zealand

For Anders Dinesen har det været en oplevelse for livet at tage en del af sin praktik hos en dansk tømrer i New Zealand.

Til september får han efter planen sit svendebrev, men allerede i sidste uge kom det første eksamensbevis i hus under translokationen på HANSENBERG Tekniske Gymnasium.

For Anders Dinesen har valgt at tage tømreruddannelsen med EUX på HANSENBERG. Og så har han taget en del af sin praktikperiode i udlandet – og så langt væk, som han kunne komme: New Zealand.  

Anders Dinesen var af sted med sin kæreste, som gerne ville have et sabbatår:

”Jeg blev fanget af det med at komme til udlandet, og vi ville gerne langt væk – og til et engelsktalende land. En lærer her fra HANSENBERG viste mig et opslag på Facebook, hvor en dansk tømrer i New Zealand søgte en svend. Jeg skrev til tømreren og spurgte, om han ikke kunne bruge en lærling”.

Efter nogle skriverier frem og tilbage – og en portion papirarbejde – faldt en aftale om et par måneders praktik hos Vikingbuilt Ltd. i Christchurch på plads.

Praktik i New Zealand tømrer elev lærling uddannelse Kolding

Anders Dinesen var udstationeret i New Zealand, hvorfra han både fagligt og personligt har fået en masse med sig hjem i bagagen.

Tømrerelev Anders Dinesen

Jeg blev fanget af det med at komme til udlandet, og vi ville gerne langt væk – og til et engelsktalende land. En lærer her fra HANSENBERG viste mig et opslag på Facebook, hvor en dansk tømrer i New Zealand søgte en svend. Jeg skrev til tømreren og spurgte, om han ikke kunne bruge en lærling

Den smukke natur i New Zealand har gjort et stort indtryk på Anders Dinesen.

Den fedeste følelse - at være i praktik i udlandet

Og Anders Dinesen er begejstret for det, han oplevede på den anden side af jorden:

”Det var helt vildt godt, og der er intet dårligt at sige om det. Det handler om at turde tage springet og hoppe ud i det, selv om det kan virke skræmmende og uoverskueligt. For efter man har gjort det, står man tilbage med den fedeste følelse – og har fået en kæmpe oplevelse, som man aldrig vil glemme”.

Anders Dinesen fortæller, at han var på job 44 timer om ugen, så hverdagene gik med at arbejde.

”Det var et anderledes arbejde end i Danmark, hvor jeg hovedsageligt laver nybyggeri og sommerhuse. Vikingbuilt Ltd. er certificeret Velux-installatør, så det var hovedsageligt det, jeg arbejdede med. Jeg lavede huller i gamle tage og satte vinduer i – og lystunneller, som vi ikke laver så meget af i Danmark”.

”Vikingbuilt Ltd. er certificeret Velux-installatør, så det var hovedsageligt det, jeg arbejdede med. Jeg lavede huller i gamle tage og satte vinduer i – og lystunneller, som vi ikke laver så meget af i Danmark”.

Oplevelser for livet

Men opholdet i New Zealand var meget mere end arbejde.

”Det hele var en oplevelse. En udstationering i udlandet er ikke det samme som bare at tage på ferie. Man møder de lokale i deres hverdag. Vi fik en fredagsbajer med alle mulige, og så talte man engelsk. Det gjorde vi også på arbejdspladsen, hvilket har givet mig meget, for der er meget fagsprog i tømrerfaget – og mange værktøjer – som jeg ikke kendte navnet på, før jeg stod midt i det”.

”I weekenderne kunne man opleve de vildeste ting, for der er den flotteste natur inden for relativ kort afstand. Vi kørte rundt i en Mazda MPV fra 1995, som vi havde købt for 8.600 kroner. Målet var en billig bil, som vi kunne sove i – og som vi ikke skulle på værksted med. Og vi var bare mega heldige med, at vi fik den solgt for 7.300 kroner til et tysk par, inden vi skulle rejse rundt på både Nord- og Sydøen i tre uger”.

For lige inden hjemrejsen til Danmark tog parret sig tid til at se meget mere af New Zealand:

”Vi tog Kiwi Experience-bussen, som 30 unge fra hele verden rejste rundt med. Det var helt perfekt. Man kunne slappe af og holde ferie – og skulle ikke planlægge noget. Man kunne bare krydse af, hvad man gerne ville se. Det var en mega god måde at rejse på”, forklarer Anders Dinesen.

Weekenderne gik med at køre rundt i New Zealand. Anders Dinesen og hans kæreste købte denne fine Mazda MPV, som de også kunne sove i på turene.

EUX-student og Læser videre i Aarhus

Nu er Anders Dinesen tilbage i Danmark – og med EUX-studenterhuen solidt plantet på hovedet. Når svendebrevet er i hus, har han planer om til februar at læse videre til bygningsingeniør på Aarhus Universitet.

”Det giver praktisk erfaring at have haft tømrerfaget i hænderne. Det er ikke bare noget, jeg har hørt om, når jeg skal være bygningsingeniør, og mange virksomheder vil meget gerne have, at man har det praktiske element med”.

”Med EUX’en har man haft afveksling mellem skole og praktik, så man når ikke at blive skoletræt. Og så har jeg jo haft løn under min uddannelse, så jeg har nået at lave en opsparing. Jeg har allerede købt en lejlighed i Aarhus, fordi jeg havde den opsparing, så der er mange fordele ved EUX”, siger Anders Dinesen.

Han er i lære hos Å Huse i Haderslev, og virksomheden gav altså grønt lys til, at deres lærling blev udstationeret i et par måneder.

Anders Dinesens gode kiwikontakter har også medvirket til, at endnu en af HANSENBERGs tømrerelever med EUX har fået mulighed for at komme i praktik hos Vikingbuilt Ltd. i New Zealand.

Med EUX får man både studenterhue og svendebrev. ”Med EUX’en har man haft afveksling mellem skole og praktik, så man når ikke at blive skoletræt. Og så har jeg jo haft løn under min uddannelse, så jeg har nået at lave en opsparing. Jeg har allerede købt en lejlighed i Aarhus, fordi jeg havde den opsparing, så der er mange fordele ved EUX”, siger Anders Dinesen.


Pressekontakt

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583Brug for hjælp?

phone

Ring

Tlf. 79 32 01 00

dialog

Chat

signup

Tilmeld dig

Læs mere om tilmelding

Del siden