Vejen til drømmejobbet
Prioriter arbejdsglæden - og find jobbet via en læreplads!
Vejen til drømmejobbet
Uddannelsen veksler mellem undervisning på skolen og oplæring i en virksomhed.
Relevant uddannelse og erhvervserfaring kan i mange tilfælde forkorte din uddannelse.
Uddannelsesstart i januar eller august
ANSØGNINGSFRIST FOR UDDANNELSESSTART JANUAR 2024
På de fleste kvoteuddannelser er der ansøgningsfrist den 28. november, andre uddannelser har ansøgningsfrist den 11. december.
Læs mere under den relevante uddannelse.
Har du fundet en læreplads, er du garanteret optagelse og kan søge ind helt frem til skolestart.
-
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.
Vejen til drømmejobbet - fyldt 25Hvis du er over 25 år, så følg linket herunder og se, hvilke muligheder der åbner sig for dig.
God økonomi
Uanset om du er 17 eller 51,
så tøv ikke med at kontakte skolens vejledere for at høre om dine muligheder for at få et svendebrev ...
Et svendebrev giver mange muligheder, der er stor efterspørgsel på faglærte, men du kan også vælge at arbejde som konsulent, søge job i udlandet, læse videre - eller starte din egen virksomhed.
HANSENBERG Vejledningscenter
Mandag-fredag kl. 9.00-13.00
Tlf.: 7932 0100
Mail: vejledning@hansenberg.dk
Brug besked-feltet nederst i hjørnet af skærmen.
Du bliver en vigtig del af teamet fra den dag, du starter på din læreplads
– og når du er udlært, kan du arbejde videre inden for det fag, du brænder for.
Masser af uddannelser at vælge imellem på Grundforløb 2
Energi, teknik og bæredygtigt håndværk
x = udbydes også med EUX (På Grundforløb 2 kan man kun vælge EUX ved uddannelsesstart i januar)
* = begrænset adgang - men har du en uddannelsesaftale med en virksomhed, er du sikret adgang, hvis ikke, skal du søge en kvoteplads.
Gastronomi, tjener og fitness, sundhed, hår og oplevelser
Dyr, landbrug og gartneri samt web, it, kommunikation, medier og design
- dyrepasser (specialerne hestemanager, zoo-dyr, forsøgsdyr eller dyrehandel) *x
- landmand med specialet husdyr/akvakultur (fisk)
- veterinærsygeplejerske * (Obs. starter ikke til august)
- anlægsgartner (Grundforløb 2 har uddannelsesstart i januar)
- beslagsmed (Grundforløbet foregår på C.F. Tietgens Vej)
- data- og kommunikationsuddannelsen *x
- webudvikler *
- mediegrafiker *
Har du spørgsmål - kontakt vores vejledere
Vejledningscentret har åbent mandag-fredag kl. 9.00-13.00
7932 0100 - vejledning@hansenberg.dk
Med et svendebrev kan du søge ind på et erhvervsakademi, og nogle svendebreve giver også adgang til fx ingeniørstudiet eller maskinmesteruddannelsen, efter du har taget et adgangskursus.
-
Sådan søger du ind på en erhvervsuddannelse Søg ind via optagelse.dk
En erhvervsuddannelse hører under kategorien Ungdomsuddannelse, og på denne side kan du finde en vejledning til, hvordan du udfylder ansøgningen, både for dig, der kommer direkte fra folkeskolen, og for dig, der har forladt folkeskolen for flere år siden.
Hvis du søger en kvoteplads på en uddannelse med adgangsbegrænsning, er der ofte kortere frist for at søge ind, og du skal fx vedhæfte en motiveret ansøgning eller lign. - læs mere under den enkelte uddannelse.
-
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.
-
Er du fyldt 25 år ved uddannelsesstart? Så kan du blive voksenlærling - læs mere her Er du over 25 år, kan du gå i voksenlære - og tidligere uddannelse samt erhvervserfaring kan være med til at forkorte din tid på lærepladsen eller skolen.
Som voksenlærling kan der være mulighed for at få fagets mindsteløn - læs mere om voksenlære.
Ved en uddannelse på 4 år, tilbringer du ca. 30 uger fordelt ud over årene på skole, udover grundforløbet på 26 uger. Størstedelen af uddannelsen foregår på lærepladsen.
-
Drømmer du om at kombinere din uddannelse med ophold i udlandet? HVAD DRØMMER DU OM?
Uddannelse + oplæringsophold i udlandet ...
Efter Grundforløb 2 har du mulighed for at tage en eller flere af dine oplæringsperioder i en virksomhed i udlandet. Ordningen hedder OPU, og du har mulighed for at få økonomisk hjælp i forbindelse med oplæringsophold i udlandet.
- Læs mere om dine muligheder for oplæring i udlandet
-
Fakta om Grundforløb 2 Er det mere end et år siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse, begynder du direkte på Grundforløb 2, hvor du vælger en specifik erhvervsuddannelse.
Her bliver undervisningen målrettet erhvervsuddannelsens hovedforløb. Målet med undervisningen er, at du opnår de faglige kompetencer, der kræves for at kunne fortsætte på hovedforløbet.
Man kommer i en uges VFU (virksomhedsforlagt undervisning) på Grundforløbet.
På HANSENBERG kan du tage Grundforløb 2 på 24 erhvervsuddannelser.
Grundforløb 2 varer 20 uger (½ skoleår) og afsluttes med en prøve.(OBS: På enkelte uddannelser varer grundforløbet 10 uger)
-
Adgangskrav til Grundforløb 2 Du har afsluttet Grundforløb 1 – eller
- det er mere end 1 år siden, du har afsluttet 9. eller 10. klasse
- du har mindst 02 i gennemsnitskarakter i fagene dansk og matematik til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse
- du er blevet vurderet uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse.
På enkelte uddannelser kan der være svære overgangskrav til hovedforløbet, det kan derfor være en fordel, hvis du har taget 10. klasse. Det kan fx være på uddannelsen til mekaniker, hvor du i løbet af de 20 uger på Grundforløb 2 skal bestå 4 fag på E-niveau.
Under hver enkelt uddannelse (under fanebladet Uddannelsens opbygning) kan du se hvilke fag, du skal bestå i løbet af Grundforløb 2.
Over 25 år?Hvis du er fyldt 25 år, skal forløbet tilrettelægges efter den joberfaring, du har i forvejen, og forløbet kan være kortere end 20 uger. Inden du begynder din erhvervsuddannelse, skal du kontakte en vejleder og have vurderet dine kompetencer.
Omvalg på grundforløbet
Hvis du fortryder dit valg af erhvervsuddannelse, når du er begyndt – eller har afsluttet Grundforløb 2 – så har du mulighed for at vælge en anden erhvervsuddannelse. Det gælder også, hvis du allerede er gået i gang med hovedforløbet.
Du kan ikke tage Grundforløb 1 igen, men du kan starte direkte på uddannelsens Grundforløb 2. Hvis der er fag, du allerede har gennemført i dit tidligere forløb, skal du ikke tage dem igen.
Du kan vælge mellem alle erhvervsuddannelser, men du kan kun vælge om 2 gange – medmindre du har en uddannelsesaftale.
-
Ansøgningsfrist - Grundforløb 2 Grundforløb 2 starter op i januar, og de fleste uddannelser starter også op i august.
Ansøgningsfristen for optagelse på Grundforløb 2, kan du finde under den enkelte uddannelse. Du skal søge ind via optagelse.dk
Hvis du søger en kvoteplads på en uddannelse med adgangsbegrænsning, så kan du finde ansøgningsfristen under den enkelte uddannelse.
Der er adgangsbegrænsning på uddannelserne
- dyrepasser
- frisør
- fitnessuddannelsen
- mediegrafiker
- veterinærsygeplejerske
- webudvikler
- lager- og terminaluddannelsen
-
Under 25 år, men mere end 1 år siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse Er det mere end 1 år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, og er du under 25 år, ansøger du gennem optagelse.dk.
Find ansøgningsfristen under den enkelte uddannelse.
-
Over 25 år Er du fyldt 25 år, søger du ind via optagelse.dk - du vil efterfølgende blive kontaktet for at få udarbejdet en RKV.
Du kan også kontakte en studievejleder på forhånd for at få vurderet dine kompetencer.
-
Godskrivning, når du er fyldt 25 år Du har min. 2 års relevant erhvervserfaring inden for det erhverv, hvor du ønsker at påbegynde en uddannelse.
Du har gennem din relevante erhvervserfaring oparbejdet viden, kompetencer og færdigheder, som kan give dig godskrivning under læretiden. Du har evt. taget kurser/uddannelser, som kan give dig godskrivning for perioder på lærepladsen og på skolen.
Dit uddannelsesforløb tilrettelægges i samarbejde med en vejleder og en faglærer.
-
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.
Oplæring i udlandet
UANSET HVILKEN ERHVERVSUDDANNELSE DU VÆLGER, HAR DU MULIGHED FOR AT KOMME under oplæring I UDLANDET (OPU)
Efter Grundforløb 2 har du mulighed for at tage en eller flere af dine oplæringsperioder i en virksomhed i udlandet. Ordningen hedder OPU, og du har mulighed for at få økonomisk hjælp i forbindelse med oplæringsophold i udlandet.
Et OPU-ophold kan som udgangspunkt finde sted overalt i verden.
Dog skal du være opmærksom på lande, som det frarådes at rejse til af sikkerhedsmæssige årsager.
HVORDAN ER DINE MULIGHEDER FOR AT KOMME TIL UDLANDET?
> Læs mere om oplæringsophold i udlandet og Erasmus+ under Internationalisering
Voksenlærling Dorte Grevsen Uhlmann
DORTHE GIK I VOKSENLÆRE SOM SMED
Hun startede med at gøre rent hos Krima Stålindustri ApS, men en dag blev Dorte Grevsen Uhlmann tilbudt en læreplads – og hun har aldrig fortrudt, at hun turde tage springet.
Egentlig havde Dorte Grevsen Uhlmann det rigtig godt. Hun havde arbejdet inden for flere områder og blandt andet været maler og lavet violinstrenge. Og rengøringsjobbet ved Krima Stålindustri ApS i Vamdrup var hun også glad for.
Men en dag fik hun et tilbud, som hun ikke kunne sige nej tak til: En læreplads hos netop Krima Stålindustri, så hun kunne uddanne sig til rustfri klejnsmed. En uddannelse, som hun nu er mere end godt i gang med på HANSENBERG..