Uddannelse med fremtid
Få vejledning om dit valg af uddannelse
Prøv flere uddannelser på ét grundforløbVælg uddannelse med hjertet
Du bliver en vigtig del af teamet fra den dag, du starter på din læreplads – og når du er udlært, kan du arbejde videre inden for det fag, du brænder for.
Et svendebrev giver mange muligheder
Du kan også vælge at arbejde som konsulent, søge job i udlandet, læse videre eller starte din egen virksomhed.
Uddannelse
med fremtid
God økonomi
På grundforløbet kan du søge SU, derefter får du elevløn, indtil du er udlært ...
Mange faglærte tjener rigtigt godt
Det er en kæmpe fordel, at have en håndværkeruddannelse, hvis du vil læse til arkitekt eller ingeniør
-
Er du fyldt 25 år ved uddannelsesstart? Så kan du blive voksenlærling - læs mere her Er du over 25 år, kan du gå i voksenlære - og tidligere uddannelse samt erhvervserfaring kan være med til at forkorte din tid på lærepladsen eller skolen.
Som voksenlærling kan du fx også få fagets mindsteløn - læs mere om voksenlære
Mads er i lære som tømrer, og han har valgt at tage uddannelsen med EUX. På den måde får han både et svendebrev og en gymnasial uddannelse.
Vælger du en uddannelse med EUX
- får du både et svendebrev og en gymnasial eksamen, og så har du adgang til videregående uddannelser.
Grundforløb 2 udd.startHVIS DET ER OVER 1 ÅR SIDEN, DU AFSLUTTEDE FOLKESKOLEN
- så springer du Grundforløb 1 over og går direkte til Grundforløb 2
Læs mere om Grundforløb 2 >
GRUNDFORLØB 1
For dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse - eller senest 2 år efter.
På dette grundforløb prøver du flere fag - så ved du, hvad det handler om, inden dit endelige valg.
ADGANG TIL OVER 100 FORSKELLIGE ERHVERVSUDDANNELSER
På Grundforløb 1 bliver du introduceret til flere uddannelser på ét og samme forløb, hvor du prøver kræfter med nogle af de samme opgaver, du vil møde som udlært.
Målet er, at du bliver mere afklaret i forhold til dit valg af uddannelse.
Efter Grundforløb 1 kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser på Grundforløb 2 - uanset hvilken fagretning du vælger.
OBS: Enkelte uddannelser har dog adgangsbegrænsning
Derefter vælger du en fagretning, hvor du kommer til at gå sammen med andre, som har valgt den samme retning.
Vælg imellem disse fagretninger
- Mad, motion og oplevelser
- Dyr, landbrug og gartneri
- Fødevareproduktion, gastronomi og værtskab
- Hår, krop og sundhed
- Bæredygtigt håndværk
- Energi og teknik
- Web, it og kommunikation
- Medier, design og visuel kommunikation
Grundforløb 1 varer normalt 20 uger (½ skoleår) og giver dig de nødvendige kompetencer for at fortsætte på Grundforløb 2 - også selvom du vælger en uddannelse uden for den fagretning, som du har valgt på Grundforløb 1.
UDDANNELSESSTART I august 2021
Søg ind via optagelse.dk
-
Hvornår starter uddannelserne? Grundforløb 1 starter altid op i august, og enkelte starter også i januar.
Se startdato under den enkelte uddannelseGrundforløb 2 starter hvert år i januar, og for de fleste uddannelser starter der også hold op i august. Se under den enkelte uddannelse, hvornår der er opstart næste gang.
-
Direkte efter 9. eller 10. klasse Søger du ind direkte efter din 9. eller 10. klasse, ansøger du gennem optagelse.dk senest den 1. marts.
Du får skriftligt svar senest den 1. juni.Når du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse så søger du ind på Grundforløb 1.
-
Ansøgningsfrist - Grundforløb 1 Grundforløb 1 starter altid op i august, og det gælder for alle uddannelser, men enkelte starter også i januar.
Se startdato under den enkelte uddannelseGrundforløb 1 er for dig der søger ind direkte eller senest i august 2 år efter din 9. eller 10. klasse.
Ved uddannelsesstart i august 2020 er der ansøgningsfrist den 1. marts 2020. Søg ind via optagelse.dk
Hvis det er mere end 1 år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, er der ansøgningsfrist i juni 2020.
-
Adgangskrav til Grundforløb 1 Du kan begynde på Grundforløb 1, hvis du
- søger direkte efter 9. eller 10. klasse, eller senest 2 år efter
- har bestået folkeskolens afgangseksamen
- er vurderet uddannelsesparat.
Værd at vide
Du kan kun tage Grundforløb 1 én gang. Ønsker du bagefter at begynde på en uddannelse inden for et andet hovedområde, skal du begynde direkte på uddannelsens Grundforløb 2.
Grundforløb 1 starter altid op i august, og enkelte starter også i januar.
Se startdato under den enkelte uddannelse. -
Fakta om Grundforløb 1 Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse (eller senest 2 år efter) – kan du begynde på Grundforløb 1.
Specielt for Grundforløb 1
På Grundforløb 1 prøver du kræfter med et udpluk af erhvervsuddannelser, der har fagligt fællesskab i den fagretning, som du har valgt. Her får du almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til at vælge, hvilken erhvervsuddannelse du skal fortsætte med. Målet er, at du bliver mere afklaret i forhold til dit valg af uddannelse.
Efter Grundforløb 1 kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser på Grundforløb 2 – uanset hvilken fagretning du vælger.
Inden du starter på Grundforløb 1, vælger du mellem 3 hovedområder:
Derefter vælger du en fagretning, hvor du kommer til at gå sammen med andre, som har valgt den samme retning.Fagretningen behøver ikke at høre under det valgte hovedområde – du har frit valg mellem alle fagretninger, der udbydes på HANSENBERG.
Vælg mellem følgende 7 fagretninger, som åbner døren til over 100 erhvervsuddannelser:
- Mad, motion og oplevelser (Skovvangen 28)
- Dyr, landbrug og gartneri (Vranderupvej 90)
- Hår, krop og sundhed (Skovvangen 28)
- Byggeri, energi og produktion (C.F. Tietgens Vej 11)
- Teknik, mekanik og logistik (C.F. Tietgens Vej 11)
- Medier, design og visuel kommunikation (Vranderupvej 90)
- Web, it og kommunikation (Vranderupvej 90)
Grundforløb 1 varer 20 uger (½ skoleår) og giver dig de nødvendige kompetencer for at fortsætte på Grundforløb 2.Grundforløb 1 starter altid op i august, og enkelte starter også i januar.
Se startdato under den enkelte uddannelse -
Hvad er en praktikplads? En praktikplads vil sige, at man kommer i lære i en virksomhed. En erhvervsuddannelse veksler mellem skolegang og oplæring ude i virksomheden (skole- og praktikforløb). Det vil sige, at du skal have en praktikplads i en virksomhed for at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse.
Der er dog undtagelser, som fx uddannelsen til webudvikler, hvor der ikke er behov for en praktikplads, og på nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i praktik på Praktikcenter HANSENBERG, hvis det ikke er lykkedes at finde en læreplads, og man samtidig opfylder betingelserne for at blive optaget. Læs mere om praktikcentret længere nede på siden.
Der er flere forskellige aftaleformerEn uddannelsesaftale kan indgås for hele aftaleperioden eller som restlæreforhold efter en tidligere uddannelsesaftale i samme uddannelse/speciale, men der findes også andre aftaleformer.
Kort uddannelsesaftale
Kort uddannelsesaftale skal som minimum omfatte én praktikperiode og én skoleperiode fra hovedforløbet. Et fuldt uddannelsesforløb kan bestå af flere korte aftaler, dog max. 2 korte aftaler med samme virksomhed.Ny Mesterlære
Grundforløbet erstattes helt eller delvist af oplæring på uddannelsesstedet. Uddannelsesstedet har ansvaret for, at eleven når målene for grundforløbet i samarbejde med skolen. Med indgåelse af uddannelsesaftale udarbejdes der uddannelsesplan for grundforløbet.Kombinationsaftale
Eleven indgår aftaler med to eller flere virksomheder, så delaftalerne tilsammen omfatter hele uddannelsen. Virksomhederne har det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar for eleven i hver deres aftaleperioder. -
Hvis dit karaktergennemsnit ikke er højt nok Er dit karaktergennemsnit ikke højt nok, kan du stadig blive optaget ved at blive vurderet uddannelsesparat og bestå optagelsesprøven.
-
Hvis ansøgningsfristen er overskredet Hvis ansøgningsfristen er overskredet, er du stadig velkommen til at søge ind på optagelse.dk
Der er ingen garanti for, at der er flere pladser på den ønskede uddannelse, men du hører fra os, efter vi har modtaget din ansøgning.